Home » Default » Chiton – Historia och Fakta om Chilton kläder

Chiton – Historia och Fakta om Chilton kläder

Chiton är en typ av sydda kläder som bärs av gamla greker från 750-30 f. Kr. Det var i allmänhet gjord av en enda rektangel av ull eller linne tyg. I midjan hölls chiton på plats med ett bälte. Det fanns två stilar av chiton genom historien, Doric eller Dorian och Ionic.

Tyget var väldigt dyrt vid den tiden och det är anledningen till att chiton gjordes av ett stycke. Doric chiton var gjord av pice av ulltyg som var bred som utsträckta händer hos bäraren och högre än bäraren. Tyget viks i halv vertikalt och övre delen viks på utsidan tills det kommer till axlarna. Tyget är sedan fast, sys eller knäppt i de punkter som kommer att ligga på axlar och gördel knuten i midjan. Lång Doric chiton användes av kvinnor medan män bar chiton som kom till knäna. Sleeved form var reserverad för präster och skådespelare. Jonisk stil chiton var gjord av ett bredare linne eller ull än Doric och var fast, sys eller knäppt hela vägen från nacken till handlederna som bildar en slags ärmar. Ett stort bälte som kallas en zoster användes också för att hålla chiton på plats. Linne användes som material för jonisk chiton eftersom det var mycket mer flexibelt och trevligare att bära.

Ofta användes en tyngre himation över chiton, som hade rollen som en kappa. Chiton som användes utan himation kallades en monochiton. Chiton poderes var en chiton som nådde klackarna. Det var en ännu längre chiton som släpade i marken och det kallades chiton syrtos eller en elkekhitōnes. Färger i vilket tyg för chiton var färgat berodde på bärarens klass och rikedom men vilken färg representerade vilken klass som förändrades i tid.